Näköhäiriö säikäyttää, mutta aina se ei ole vaarallinen eikä vaadi välitöntä hoitoa.

Joskus voit nähdä ihan omia luonnonilmiöitä: näkökentässä vilahtelee pieniä lentäviä hyönteisiä tai välähtelee salamoita. Näkymä saattaa olla utuinen, vähän kuin katsoisi pilvenhattaroita lentokoneen ikkunasta. Nämä oireet viittaavat lasiaisen irtaumaan.

Lasiainen on silmän sisällä olevaa kirkasta hyytelöä, joka rappeutuu ja vetistyy iän myötä. Se saattaa myös irrota silmänpohjassa olevan verkkokalvon pinnasta. Kaihileikatuilla ja diabeetikoilla näin käy herkemmin. Joskus jopa aivastus tai kompastuminen voi käynnistää irtoamiseen. Likinäköisillä ilmiö on yleisempi. Lasiainen voi ”nykiä” verkkokalvoa, mikä voi antaa välähdysoireen. Lasiaisen irtoaminen ei tunnu miltään, sillä lasiaisessa ei ole kiputuntoa.

Yli puolella meistä lasiainen irtoaa elämän varrella, mutta se on yleensä vaaratonta. Uusien oireiden ilmaantuessa silmä kannattaa kuitenkin tutkia mustuainen laajennettuna silmälääkärissä. Jos oireet ovat lieviä ja ohimeneviä, niitä ei tarvitse aina edes tutkia.

Nopeasti hoitoon, jos kuva vääristyy

Joskus lasiainen on niin tiukasti ankkuroitunut verkkokalvoon, ettei se irtoa, vaan repäisee verkkokalvoon reiän ja se voi johtaa verkkokalvon itsensä irtoamiseen silmänpohjasta. Tämä on kiireellisempi hoidettava.

Jos silmissä salamoi paljon, näkyy nokisadetta ja näkökenttään ilmestyy varjoja, pitää mennä nopeasti silmälääkäriin. Myös vääristyneet viivat viittaavat verkkokalvon irtoamiseen. Voi tuntua siltä, kuin tutkailisi maailmaa vesi lasin tai verhon läpi.

Soita terveyskeskukseen heti, jos ilmenee seuraavia oireita:

  • Jos toisen silmän näkö heikkenee äkillisesti ja ilman kipua, kyseessä saattaa olla verkkokalvon valtimotukos, joka voi vaatia kiireellistä hoitoa. Jos näkö heikkenee muutamien tuntien tai päivien aikana, kyseessä voi olla verkkokalvon laskimotukos.
  • Äkillisesti sumentuva näkö, raju päänsärky, pahoinvointi tai kipu silmässä saattavat viitata silmänpainekohtaukseen. Kipeän silmän mustuainen on myös usein laajentunut.
  • Iäkkäillä toisen silmän näön huomattava sumeneminen tai heikkeneminen yhdessä voimakkaan ohimokivun ja heikotuksen kanssa voi johtua ohimovaltimon tulehduksesta.
  • Kahtena näkeminen on aina vakava oire, joka lääkärin pitää tutkia. Jos kaksoiskuvat ilmaantuvat yhtäkkiä, hakeudu hoitoon heti. Jos ne ilmaantuvat asteittain, soita terveyskeskuspäivystykseen, kun huomaat selviä merkkejä.
  • Huono näkö alkoholin nauttimisen jälkeen on merkki epäpuhtaasta alkoholista johtuva metanolimyrkytys. Se aiheuttaa nopeaa ja voimakasta näön heikkenemistä. Silloin on otettava välittömästi yhteys päivystykseen.
  • Äkillinen puutos näkökentässä saattaa aiheutua aivoverenkierron häiriöstä, varsinkin jos siihen liittyy muita vakavia oireita, kuten puhumisvaikeuksia tai halvausoireita. Hakeudutta hoitoon heti.
SIVUSTO
TUOTTEET